среда, 1. февруари 2023. Вести денес: 17
home Вести

Индија ништо не ја избегна оваа година: Сега се пријавени 13 случаи на вирусот Зика

Индија ништо не ја избегна оваа година: Сега се пријавени 13 случаи на вирусот Зика

Индија оваа година е на жесток удар. Земјата која се подготвува за трет бран на коронавирусот, сега ги пријави и првите случаи на Зика вирусот.

Вирусот е откриен за прв пат во Керала, а досега се регистрирани дури 13 пациенти.

Вирусот Зика (ЗИКВ) е арбовирус кој е одговорен за појавата на Зика треска кај луѓето. Вирусот за прв пат беше идентификуван во 1947 година од носител на вирусот, мајмун од шумата Зика, по што беше именуван вирусот. После тоа, ЗИКВ бил откриен кај комарци во истата шума во 1948 година, и конечно кај луѓето во 1952 година. Во следните децении на 20 век, вирусот широко се проширил во тропските региони на Азија и Африка.

Во 21 век, вирусот Зика е одговорен за големата епидемија на Зика треска на островот Јап во Микронезија, каде што вирусот зарази скоро три четвртини од населението на островот.

Се пренесува со залак на заразениот комарец Aedes aegypti, кој е исто така одговорен за ширење на жолта и денга треска. Клиничката слика на Зика треска е слична на арбовирусната треска. Кај возрасните, тоа се манифестира со треска, осип на кожата, главоболка и болка во мускулите. Иако во 70-80% од случаите, Зика треската може да помине без симптоми, според досега изразените сомнежи, може да доведе до микроцефалија кај бебињата, поради што обемот на главата на новороденчето е помал од 32 см, што го попречува понатамошен развој на детето.