среда, 20. јануари 2021. Вести денес: 112
home Вести

ИКЕА престанува да го објавува каталогот по 70 години

ИКЕА престанува да го објавува каталогот по 70 години

Шведскиот производител на мебел Икеа одлучи да престане да го објавува каталогот по 70 години, едно од најголемите годишни публикации во светот, бидејќи клиентите се повеќе се свртуваат кон интернет, објави компанијата.

Каталогот на Икеа се печати веќе 70 години, а најголемиот тираж го достигна во 2016 година, кога повеќе од 200 милиони примероци беа дистрибуирани до домаќинствата и продавниците на Икеа на повеќе од 50 пазари. Неговото прво издание имаше вкупно 285 илјади примероци и беше дистрибуирано на југот на Шведска.

Последното издание, заклучно со оваа година, е отпечатено во 40 милиони примероци.

Таквиот потег е дел од напорите на компанијата да го зајакне дигиталниот бизнис, бидејќи потрошувачите се повеќе бараат инспирација преку интернет, а исто така и се повеќе купуваат преку интернет.

За 12 месеци до крајот на август, продажбата на Икеа преку интернет се зголеми за 45 проценти. (МИА)

Коронавирус