четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Градот им наплатил данок за дожд: Луѓе во шок кога ја видоа новата ставка во сметката

Градот им наплатил данок за дожд: Луѓе во шок кога ја видоа новата ставка во сметката

Жителите на руско гратче во регионот Перма биле изненадени кога забележале дека државата им наплатила данок поради дожд.

Информацијата почнала да се шири затоа што еден од жителите забележал дека му е наплатен додатен трошок на месечната сметка за помош, која инаку редовно се плаќа.

На сметката пишувало дека дополнителните пари се плаќаат за канализација, а кога граѓаните се пожалиле во локалната комунална компанија, кажано име е дека плаќаат за дождот кој од крововите оди во канализацијата.

Жителите се побуниле тврдејќи дека дождот не се спушта во канализацијата, а не им ниту јасно дали овој дополнителен трошок ќе треба да го плаќаат во текот на целата година или пак само во врнежливите периоди.

Слична ситуација се случи и во еден друг руски град во 2017 година, кога локалното комунално претпријатие наплатувањето данок за дожд го образложи апсолутно правилно и неопходна мерка за спасување на фирмата од банкрот.

Qatar 2022