вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 46
home Вести

Градоначалникот на Петриња: Ова е борба за опстанок!

Градоначалникот на Петриња: Ова е борба за опстанок!

Градоначалникот на Петриња, Даринко Думбовиќ, за Н1 посочи за моменталната состојба во Петриња.

-Постојните инсталации се уништени од силен земјотрес. Во едниот дел имаме електрична енергија, а во другиот немаме електрична енергија. Во едниот дел имаме вода, а во другиот немаме. Сакаме да ја пуштиме во употреба комуналната инфраструктура што е можно поскоро. Мислам дека влегуваме во неволја бидејќи ќе мора многу повеќе да ги сервисираме луѓето со вода и други работи, рече тој.

Думбовиќ изјави и што планираат да направат денес.

-Она што го правиме денес, се обидуваме да ги затвориме сите дупки. Постојано ни се отвораат нови проблеми кои се огромни. Треба да видиме како да се грижиме за уште неколку луѓе, како да им дадеме топол шатор, додаде Думбовиќ.

Тој рече дека им требаат 50 шатори.

„Луѓето сакаат да бидат во близина на нивната куќа и не сакаат да бидат одделени. Мораме да им обезбедиме загреан простор и топла храна. Сега сме во таа втора фаза. Нашата прва фаза беше да извадиме сè од под урнатините, втората фаза е да го исчистиме градот, за да искомуницираме градежни проекти. На третата страна е социјалниот дел. Можам само да ви се заблагодарам. Сместивме скоро 100 луѓе во болницата во Поповача, околу 300 или 400 луѓе се сместени во касарната. Сепак, секое утро нè пречекува земјотрес, секое утро нешто. Што е утре? Дали е живот или не живот? “, рече Думбовиќ.

Тој уште еднаш им се заблагодари на сите што помогнаа.

„Петриња и им се заблагодаруваме на добрите луѓе, отворивме банкарска сметка“, рече тој и додаде дека сметките на граѓаните кои се блокирани треба да се деблокираат бидејќи можеби некој од странство сака да им исплати пари.

„Ова е борба за опстанок“, рече Думбовиќ.

Коронавирус