петок, 22. октомври 2021. Вести денес: 188
home Вести

Google ќе им ги намали платите на вработените, кои работат од дома

Google ќе им ги намали платите на вработените, кои работат од дома

На вработените во Google во САД, кои ќе изберат да работат од дома, може трајно да им се намалат платите.

Американската технолошка компанија разви калкулатор за плата што им овозможува на вработените да ги видат ефектите од работата на далечина или преместување. На некои вработени од далечина, особено оние кои патуваат далеку до работа, би можеле да им се намалат платите доколку не ги променат адресите, пишува Би -Би -Си.

Вработените во многу компании докажале дека е можно да се работи постојано од дома за време на пандемијата на Ковид-19. Многу компании сакаат да видат како ќе работат вработените кога ќе се повлече пандемијата. Компаниите од Силиконската долина, од кои некои сакаат да ги вратат вработените во канцелариите, експериментираат со структурата на платата на вработените. Големите технолошки компании, како што се Мајкрософт, Фејсбук и Твитер, им понудија помали плати на вработените, кои живеат во областите каде што е поевтино да се живее. Но, помалите компании како Редит и Зилоу велат дека ќе им плаќаат иста плата без разлика каде се наоѓаат вработените, велејќи дека тоа ја подобрува разновидноста.

“Нашите пакети за компензација отсекогаш биле базирани на локацијата и секогаш даваме конкурентни плати во зависност од каде работи вработениот. Нашата нова алатка за локација на работата е развиена за да им помогне на вработените да донесат одлуки за тоа каде ќе работат и влијанието на преместувањето или работата од далечина на нивната плата “, рече портпаролот на Google.

Вработен во Гугл, кој работи во Сиетл, но патува два часа до работата, се пожалил на Ројтерс дека се соочува со намалување на платата од 10 проценти за да избере да работи од дома со полно работно време: „Добив намалување на платата онолку колку што добив при последното унапредување. Не се трудев толку да семе унапредат, за сега ќе ми ја намалат платата.“

Џејк Розенфелд, професор по социологија на Универзитетот во Вашингтон во Св. Луис вели дека потегот на Гугл е алармантен: “Очигледно, Google не мора да го прави ова. Гугл досега им исплаќаше на овие работници 100 проценти од нивните плати. Значи, не е вистина дека не може да си дозволат да ги платат досегашните суми на своите вработени кои избираат да работат од далечина “.

Вработен во Гугл во Стемфорд, Конектикат, кој е еден час со воз од Њујорк, би бил платен за 15 проценти помалку зашто работи од далечина, а во Сиетл, Бостон и Сан Франциско разликата би била помеѓу пет и десет проценти. Google нема да ја промени платата на вработените доколку работат целосно од далечина во истиот град.

Во Обединетото Кралство, фундаментален дел од законот за вработување е одредбата дека работодавачите не можат да ги сменат аспектите на договорите, како што се стапките на плата без согласност на вработените или без раскинување на тие договори и преговарање за нови договори, вели адвокатката Ема Бартлет.

Од перспектива на вработените, би било деморализирачки да се плаќа помалку за да се врши истата работа, смета Бартлет, и од деловна перспектива, ќе има потенцијал да се појави вработување на две нивоа, при што некои вработени се очекува да дојдат во канцеларијата а некои не. Ако луѓето останат да работат од дома за да се грижат за децата, знаејќи дека жените продолжуваат да ја преземаат главната одговорност за грижата за децата, тоа би можело да има ефект на зголемување на родовиот јаз во платите.

Бартлет додаде дека работниците може да се третираат различно од други аспекти, а организациите ќе треба да вложат напори да обезбедат вработените да не се третираат поинаку во однос на обуката, напредувањето и пристапот кон клиентите.

Некои компании, како американскиот технолошки гигант Cisco, воспоставиле хибриден план за работа кој нема задолжителни одредби за тоа колку често вработените да одат во канцеларија. Cisco очекува помалку од една четвртина од работната сила да сака да биде во канцеларија три или повеќе дена во неделата.

Но, други компании, како што е Голдман Сакс, сакаат работниците да се вратат во канцелариите. Шефот на оваа инвестициска банка, Дејвид Соломон, во февруари рече дека работата од дома е отстапка, а не нова норма.

Институтот за развој (CIPD), кој ги претставува професионалците за човечки ресурси во Обединетото Кралство, објаснува дека најсигурната опција за компаниите е да побараат експлицитна писмена согласност од вработените пред да им ги сменат платите. Во своите упатства за работодавачите, ЦИПД вели дека наметнувањето намалување на платите е пристап со висок ризик, бидејќи работниците можат да поднесат тужба за прекршување на договорот или дури и за нефер отказ.

„Наместо да донесуваат одлуки за прашања како што се платата и како, каде и кога работат луѓето, компаниите треба да се стремат да ги балансираат индивидуалните потреби со потребите на организацијата.

Работодавачите би биле далекусежни да размислат за прилагодување на платата во оваа рана фаза на хибридна работа со оглед на тоа што има уште многу работи што треба да се решат и многу луѓе допрва треба да се вратат во физичкиот работен простор. Со оглед на состојбата на пазарот на трудот, компаниите исто така треба да останат атрактивни, а намалувањето на платите може да се покаже како погрешна пресметка, доколку одбијат талентирани вработени “, изјави советникот на ЦИПД, Рејчел Суф за Би -Би -Си.

Локални избори 2021