среда, 26. јуни 2019. Вести денес: 49
home Вести

Голем скандал: 300 свештеници обвинети за силување на повеќе од 1.000 деца

Голем скандал: 300 свештеници обвинети за силување на повеќе од 1.000 деца

Во истрага во САД, 300 свештеници се по обвинение за педофилија, а повеќе од 1.000 деца биле злоставувани. Истрагата ја води државниот обвините од Пенсилванија. Поднесокот е направен вчера. Католичката црква на сојузната држава Пенсилванија тоа го прикривала.

Во завршното известување кое го составила народната порота, на која и биле предадени заклучоци од истрагата, се наведува дека „скоро сите случаи“ денеска отишле до застарување и не можат да се гонат.

Сепак, двајца свештеници се обвинети, еден за полово злоставување на неколку деца од кое последното во 2010 година.

Некои од жртвите биле помлади од 10 годин

Поради тоа што не можат казнено да се гонат, поротниците одлучија да ги објават имињата на десетина луѓе од црквата обвинети за педофилија, на темелите на заклучоците од истрагата.

Во известувањето за говори за полово злоставување, во кое некои од жртвите биле помлади од 10 години.