петок, 4. декември 2020. Вести денес: 166
home Вести

Голдман Сакс: Јапонската економија ќе ги намали рекордните 25 проценти

Голдман Сакс: Јапонската економија ќе ги намали рекордните 25 проценти

Јапонската економија е на пат да ги намали рекордните 25 проценти во овој квартал и покрај владиниот пакет мерки објавен вчера за решавање на последиците од коронавирусот, кои влијаат на потрошувачката и на растот на компаниите. Ова е предвидено во извештајот на инвестициската банка Голдман Сакс (Goldman Sachs), објавен денеска.

Според експертите на инвестициската банка, извозот ќе падне за 60 проценти во периодот меѓу април и јуни.

Намалувањето на третата по големина светска економија би било најголемо, откако се води статистика за бруто домашниот производ (БДП) од 1955 година, се наведува во документот.

Коронавирус