понеделник, 21. ноември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Германија почна со вакцинација на постарите граѓани

Германија почна со вакцинација на постарите граѓани

Германија од денеска започнува со вакцинирање на ранливите категории на жители против киви-19 приклучувајќи се на голем број на други земји членки на ЕУ во координирана кампања.

Први на списокот за вакцинација ќе бидат луѓе постари од 80 години, негуватели и болнички персонал кои се изложени на ризик. Оваа вакцинација ќе ја извршуваат мобилни тимови. Повеќе од 400 планирани центри за вакцинација во земјата нема да работат во следните неколку денови. За првиот ден од вакцинацијата, Берлин доби 9750 дози од вакцината.

Коронавирус