четврток, 6. октомври 2022. Вести денес: 0
home Вести

Германија планира да го укине карантинот на 19 април

Германија планира да го укине карантинот на 19 април

Германија подготви список на мерки, вклучително и носење маски, ограничување на собирање луѓе на јавни места и брзо следење на контролата на ширење на заразата.

Според властите, тоа ќе овозможи животот повторно да се врати во нормала кога ќе се укинат карантинските мерки на 19 април. Мерките се утврдени во нацрт-акцискиот план подготвен од Министерството за внатрешни работи.

Според него, тие ќе бидат доволни за да се гарантира ниско ниво на ширење на коронавирусот кога постепено се обновува јавниот живот.

За да се направи ова, треба да се воспостават механизми за да се следат повеќе од 80 проценти од лицата кои контактирале со заразено лице во рок од 24 часа по поставувањето на дијагнозата.
Училиштата ќе можат повторно да се отворат кога за тоа ќе одлучат провинциите, а граничните контроли ќе бидат олеснети.

Коронавирус