понеделник, 12. септември 2022. Вести денес: 138
home Вести

Германија очекува 20 отсто од населението да биде вакцинирано до почетокот на мај

Германија очекува 20 отсто од населението да биде вакцинирано до почетокот на мај

Германија очекува 20 отсто од населението да биде вакцинирано против коронавирусот до почетокот на мај, изјави министерот за здравство Јенс Шпан.

Во Германија, каде бројот на случаи се зголемува, кампањата за вакцинација заостанува зад Израел, САД и Велика Британија.

– На Германија и беа потребни три месеци да ги вакцинира првите 10 проценти од своето население, рече Шпан во центарот за вакцинација.

Тој додаде дека следните 10 проценти ќе може да се реализираат за еден месец, со оглед на очекуваното темпо на вакцинацијата.

Коронавирус