среда, 20. октомври 2021. Вести денес: 177
home Вести

Германија ќе издвои до 750 милиони евра за компании што работат на развој на вакцина против новиот коронавирус

Германија ќе издвои до 750 милиони евра за компании што работат на развој на вакцина против новиот коронавирус

Германија ќе издвои до 750 милиони евра за поддршка на три домашни фармацевтски компании што работат на развој на вакцина против новиот коронавирус.

Германската министерка за наука Ања Карличек изјави дека Владата веќе донела одлука да ги даде парите на компаниите „BioNTec“ и „CureVac“, додека наскоро треба да завршат разговорите со третата компанија „IDT Biologika“.

Договорот со тие три компании ќе и обезбеди на Германија 40 милиони дози вакцини, покрај оние што ќе ги добие преку ЕУ, како нејзина членка.

Карличек додаде дека Германија нема намера да ги скрати безбедносните процедури при тестирање на вакцините, што значи дека поголемиот дел од населението ќе мора да почека до средината на 2021 година за имунизација.

Министерот за здравство Јенс Шпан изјави дека Германија има намера да им дава вакцини на другите земји кои нема да им се потребни.

Локални избори 2021