петок, 29. јули 2022. Вести денес: 24
home Вести

Германија има рекордни 83,2 милиони граѓани

Германија има рекордни 83,2 милиони граѓани

Германија, заедно со миграцијата, достигна рекордни 83,2 милиони жители минатата година, но ова е најбавниот раст од 2012 година, објави денеска Канцеларијата за статистика.

Германија има една од најстарите популации во светот, а минатата година се регистрирани повеќе смртни случаи отколку раѓања од 1972 година.

Стареењето на населението е предизвик за јавниот пензиски систем во земјата и проблем за компаниите кои сакаат да ангажираат квалификувани работници.

Нето миграцијата е проценета на 300.000 до 350.000 во 2019 година, што е намалување во однос на претходната година кога беше 400.000, соопшти Канцеларијата за статистика.

Повеќе од милион луѓе кои бегаат од војна и сиромаштија на Блискиот исток, Африка и другите делови на светот дошле во Германија откако канцеларката Ангела Меркел ги отвори границите во 2015 година.

Коронавирус