сабота, 17. април 2021. Вести денес: 14
home Вести

Германија донесе закон со кој се казнува фотографирање на луѓе кои загинале во несреќи

Германија донесе закон со кој се казнува фотографирање на луѓе кои загинале во несреќи

Германскиот Парламент усвои закон со кој се криминализира фотографирање или снимање лица кои загинале во несреќи.

Согласно предлог-законот што беше донесен вчера, таквите дела да бидат третирани кривично.

Овој потег на Германија, кој сега предвидува казна или затвор до две години за такви фотографии, следува по минатогодишното одобрување на сличен закон во Англија и Велс, со кој се забранува такво фотографирање.

Според законот, забрането е да се снимаат и дистрибуираат неовластени фотографии што „прикажуваат мртво лице на навредлив начин“.

Коронавирус