среда, 22. март 2023. Вести денес: 64
home Вести

Германија бара работници- од градежници до менаџери, банкари, медицински кадар, информатичари

Германија бара работници- од градежници до менаџери, банкари, медицински кадар, информатичари

Германија се соочува со недостиг на кадар. Се бараат работници за различни позиции – од градежници до менаџери, банкари, медицински кадар, информатичари.

За сезонските работници, за работа на аеродром, продавачи, магационери се бара минимално познавање на германскиот јазик, односно положен А1 испит. За останатите позиции, критериумите се поостри. Платите се движат од 3,000 евра па нагоре.

Сепак, работниците треба да внимаваат како аплицираат. 32 годишниот И. М. пријавил дека е измамен за 80 илјади денари или 1,300 евра од лицето Д.М кое му нудело работа во Германија. Пријавениот на оглас нудел посреднички услуги, каде оштетениот го убедувал да уплатати одредена сума на пари, за да започне постапката за работа.

Овие пари наводно му биле потребни за превод на формуларите од македонски на германски. Плаќањето измамениот ги направил на неколку жиро сметки, по што сфатил дека е измамен.

МВР работи на целосно расчистување ан случајот. Инаку ова не е прват пат да се нуди работа преку вакво огласи., каде од заинтересираните се бара да уплатата одредена сума на пари на жиро сметка, пред да почнат со работа.

По уплатата, на телефонот за контакт никој не се јавува. Затоа, препорачливои е граќаните да аплицираат само преку овластени агенти.

Податоци за работа во Германија можат да се најдат на следниот линк / The Lokal de

loading...