среда, 22. мај 2019. Вести денес: 4
home Вести

Галуп интернешнл: Мнозинството во светот смета дека Кина е глобален лидер пред САД

Галуп интернешнл: Мнозинството во светот смета дека Кина е глобален лидер пред САД

Новата анкета на „Галуп интернешенел“ покажува дека мнозинството испитаници во светот ја претпочитаат Кина за глобален лидер пред САД.

Според истражувањето, 34 отсто одобрение за глобалната акција на Пекинг е највисока оценка во изминатата деценија.Одобрувањето на улогата на САД во меѓународната политика е на најниско ниво за последните три администрации – 31 отсто, а за Русија 30 отсто.

Студијата беше спроведена во 133 земји, а покрај Кина и САД, исто така, ги разгледа и Германија и Русија.

Нискиот резултат на Вашингтон е показател за намаленото влијание на нејзината „мека” моќ и покажува дека непредвидливоста на администрацијата на Доналд Трамп и нејзината неподготвеност да се придржува до своите меѓународни обврски е причина за растечкото сомневање за способноста на САД да биде глобален лидер.