понеделник, 6. февруари 2023. Вести денес: 14
home Вести

Фумио Кишида: Отстранувањето на отпадните води од нуклеарната централа Фукушима не може да се одложи и покрај загриженоста на локалното население

Фумио Кишида: Отстранувањето на отпадните води од нуклеарната централа Фукушима не може да се одложи и покрај загриженоста на локалното население

Новиот јапонски премиер Фумио Кишида рече дека отстранувањето на отпадните води од нуклеарната централа Фукушима, оштетена во 2011 година за време на земјотрес и цунами, не може да се одложи и покрај загриженоста на локалното население.

Во говорот за време на неговата прва посета на објектот откако ја презеде функцијата, премиерот Кишида рече дека неговата влада ќе работи на убедување на локалното население во техничката безбедност на проектот за отстранување на отпадните води.

Нуклеарната централа Фукушима Даичи претрпе сериозни оштетувања во 2011 година по силен земјотрес и цунами, а за време на неговата кратка посета на Фукушима со експерти од Токиската електрична компанија (ТЕПКО), што управува со централата, Кишида беше фокусиран на затворање на реакторот на електраната и отстранување на огромни количини прочистена, но сепак радиоактивна вода складирани таму.

– Имам силно чувство дека отстранувањето на водата е клучно прашање што не смее да се одложи, изјави новиот јапонски премиер пред новинарите по посетата на нуклеарната централа.

Владата и ТЕПКО ги објавија плановите во април да почнат со испуштање радиоактивна вода во Тихиот Океан во пролетта 2023 година, што ќе трае неколку децении, но на овие планови жестоко се спротивставија рибарите, жителите и соседните земји, вклучувајќи ги Кина и Јужна Кореја.

Загадена вода за ладење продолжува да протекува од реакторите оштетени за време на катастрофалниот земјотрес и цунами. Јапонските власти тврдат дека отстранувањето на водата е неопходно за чистење на фабриката и дека испуштањето во океанот е најреална опција.