среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 82
home Вести

Францускиот бруто домашен производ (БДП) падна за 5,8 отсто во првиот квартал

Францускиот бруто домашен производ (БДП) падна за 5,8 отсто во првиот квартал

Според ИНСЕЕ (францускиот национален институт за статистички и економски студии), бруто домашен производ (БДП) на Франција падна за 5,8 отсто во првиот квартал. Ова е најголем пад во историјата на кварталните проценки на БДП, започнати во 1949 година, јави дописникот на МИА.

Француската економија е официјално е во рецесија и забележа пад од 5,8 отсто во првиот квартал, особено поради мерките на ограничување кои се на сила од средината на март, за да се запре пандемијата со Ковид-19.

Ова е најголем пад во историјата на кварталните проценки на БДП започнати во 1949 година и далеку ги надминува падовите во првиот квартал на 2009 година (-1,6 отсто) или во вториот квартал од 1968 година (-5 , 3 отсто), прецизира ИНСЕЕ. По падот од 0,1% на францускиот бруто домашен производ (БДП) забележан во последниот квартал од 2019 година, сепотврдува дека Франција навистина влегла во рецесија.

Овој пад на активност „главно е поврзан со престанокот на„ не есенцијалните “активности во контекст на спроведувањето на ограниченоста од средината на март“, објаснува во својата публикација Националниот институт за статистика. Оваа проценка е во согласност со онаа на „Банк де Франс“, објавена на почетокот на април, во која се проценува дека контракцијата на БДП е околу 6% во првиот квартал.

Истовремено, потрошувачката на домаќинствата доживеа „невиден“ пад од 6,1 отсто, додека многу продавници, ресторани и кафулиња беа затворени со одлука на владата, забележува ИНСЕЕ. Деловните инвестиции забележаа остар пад од -11,8 отсто. Севкупно, домашната побарувачка придонесе со -6,6 поени за пад на БДП во текот на изминатиот квартал.

Првата илустрација на економската криза од почетокот на епидемијата, надворешната трговија исто така беше намалена: -6,5 отсто за извозот и -5,9 отсто за увозот. Таа придонесува негативно (-0,2 точка) западот на БДП. Спротивно на тоа, промените во залихите придонесоа позитивно, за +0,9 поени.

ИНСЕЕ не објавува прогноза за целата 2020 година, но процени дека секој месец на мерки на ограничување би го намалил францускиот раст за 3 поени во текот на една година и дека заздравувањето „ќе трае време“ по мерките, чие постепено подигање започнува од 11 мај. Владата очекува во овој стадиум очекува пад на БДП од -8% оваа година.

Коронавирус