вторник, 9. март 2021. Вести денес: 0
home Вести

Француски стогодишник прекинува со работа во општината по 74 години служба

Француски стогодишник прекинува со работа во општината по 74 години служба

Највозрасниот човек во Франција на изборна функција, 100-годишниот општински советник од селото Гран Шезо одлучи да не се јавува на локалните избори во март.

Стогодишникот Луи Дони „ќе се повлече по 74 години и 11 месеци служба во општината“ изјави за француски медиуми неговиот син Жан Шарл кој исто така е во локалната управа на Гран Шезо.

Тоа е село со 246 жители во централниот департмент От Виен.

Дони за првпат бил избран во април 1945 година. Добил 13 последователни мандати во општинскиот совет.

– Во животот човек треба да биде разумен за се. За мене како и за избирачите нема да биде разумно да се кандидирам пак. Оставам пат за младите, изјави тој.

Коронавирус