понеделник, 1. март 2021. Вести денес: 188
home Вести

Франција повторно пред клуч?

Франција повторно пред клуч?

Претседателот на Научниот совет задолжен да ја советува француската Влада за епидемијата со Ковид-19, Жан-Франсоа Делфреси, поради ургентната состојба со доаѓањето на новите варијанти на Ковид-19, ја изнесе идејата за прегрупирање или повторно затворање – карантин на земјата, јави дописникот на МИА.

-Колку побрзо ќе ја донесете одлука, толку таа ќе биде поефикасна и може да биде со ограничено траење смета професорот Делфреси.

Неговиот повик за повторен карантин, за да може земјата да се справи со варијантите на коронавирусот кои целосно ја менуваат здравствената состојба во Франција, е со голема тежина. Делфреси смета дека „веројатно ќе биде потребно да се оди кон затворање“ за што е потребна политичка одлука,

-Има итен случај. Колку побрзо се донесе одлуката, толку е поефикасна и може да има ограничено траење. Ние сме во критична недела. Ние во моментов, заедно со Италија, сме земји од Европа во најдобра здравствена состојба, истакна тој.

Но, тоа според професорот е лажна безбедност, ситуацијата нема да може да трае долго, поради варијантите кои се шират.

-Додека сме во очигледно релативно стабилна ситуација, ако продолжиме без да сториме ништо повеќе, од средината на март ќе се најдеме во исклучително тешка ситуација, како и другите (европски) земји, предупреди тој.

Според него, исклучително политичка треба да биде одлуката дали затворањето треба да биде строго како во пролетта 2020 година, или треба да се дозволи училиштата да останат отворени како во ноември.

Навраќајќи се на проекциите за вакцинација, професорот Делфреси „не го дели“ убедувањето на владата дека целото население може да се вакцинира до летото.

-Капацитетот за вакцинација е ограничен, бидејќи фармацевтската индустрија не успева да обезбеди огромни количества вакцини. Од февруари до крајот на април (…), имаме трка помеѓу пристигнувањето на варијантата и вакцинацијата, резимира тој.

Коронавирус