четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 58
home Вести

Франција: Лани над 130.000 лица побарале азил

Франција: Лани над 130.000 лица побарале азил

Во Франција, во 2019 година, бројот на барања за азил се зголеми за 7,3 проценти во однос на претходната година.

Според последните бројки на Француската канцеларија за заштита на бегалци и лица без државјанство (ОФПРА), минатата година 132.614 лица поднеле барање за азил во таа земја.

Тоа е зголемување од 7,3 проценти во однос на 2018 година, при што најголем број апликации се поднесени од граѓани на Авганистан, Гвинеја, Грузија и Албанија.

Бројот на странци кои минатата година беа протерани од Франција и кои нелегално престојуваа во таа земја се зголеми за 19 проценти во однос на претходната година.

Коронавирус