вторник, 31. јануари 2023. Вести денес: 147
home Вести

ФОТО: Почина Судан, последниот бел носорог

ФОТО: Почина Судан, последниот бел носорог
FILE - In this Wednesday, May 3, 2017, file photo, Sudan, the world's last male northern white rhino, is photographed at the Ol Pejeta Conservancy in Laikipia county in Kenya. Researchers say Sudan has died after "age-related complications." A statement from the Ol Pejeta Conservancy in Kenya says the 45-year-old rhino was euthanized Monday, March 19, 2018, after his condition "worsened significantly" and he was no longer able to stand. (AP Photo/File)

Последниот машки бел носорог, Судан, почина вчера во тешко боледување во своите поодминати години.

Во соопштението од резерватот Ол Пејет во Кенија, соопштиле дека Судан бил успиен вчера бидејќи неговата состојба била сериозно вложена.

Неговите мускули и коски биле во лоша состојба, на кожата имал длабоки рани, а на десната нога сериозна инфекција.

Носорогот Судан беше дел од амбициозните напори за спасување на неговиот вид од исчезнување, со помош на двете преживеани женки. Една е неговата ќерка Најин, а другата е нејзината ќерка, Фату.

Носорогот Судан имаше 45 животински години (околу 90-100 човечки години)