понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 64
home Вести

ФОТО: На крајбрежјето на Финска забележан бизарен природен феномен

ФОТО: На крајбрежјето на Финска забележан бизарен природен феномен

Фотографиите од смрзнатите “јајца“ со различни големини ги направил жител на Оулуа и аматерскиот фотограф Рист Матила во текот на прошетка по плажата Марјаниеми.

Според неговите зборови, првпат се сретнал со оваа необична појава иако 25 години живее во близина на морето.

„Мојата сопруга и јас стоевме таму восхитувајќи се на неверојатниот природен феномен. Бидејќи имав камера со себе, одлучив да го засведочам овој феномен“ – изјавил Матила за националната телефизија “Ile“.

Ништо неприродно

Јоуни Ваинио од финскиот Метеоролошки завод објаснил дека “смрзнатите јајца“ иако се навистина ретки, имаат научно објаснување.

За да се појават, потребно им е ретко видена комбинација на воздухот и водни услови кои се блиску до смрзнување.

“Јајцата“ се формираат околу ситните честички кои се вртат во ладното струење како снегулки со што мразот полека “расте“ околу нив.

Притоа, за овој процес клучно е да има точно одредена количина на ветер.

„Премногу ветер ќе спречи формирање на “јајца“. Од друга страна пак доколку има премалку ветер водата само би замрзнала на плажата во рамномерен слој“ – објаснил Ваинио.

Коронавирус