понеделник, 26. септември 2022. Вести денес: 36
home Вести

Фондацијата Гејтс донира уште 70 милиони долари за вакцина против Ковид-19

Фондацијата Гејтс донира уште 70 милиони долари за вакцина против Ковид-19

Фондацијата „Бил и Мелинда Гејтс“ донираше уште 70 милиони долари за развој и дистрибуција на вакцината против Ковид-19.

Фондацијата соопшти дека 50 милиони долари ќе бидат донирани на ГАВИ Ковакс механизмот, со кој предводи Глобалната алијанса за вакцинација (ГАВИ), додека 20 милиони долари ќе бидат наменети за Коалицијата за иновации против епидемии (ЦЕПИ).

Донацијата, според Фондацијата е да се обезбеди сите да имаат еднаков пристап до тестовите, лековите и вакцината, кога ќе биде достапна, без оглед во кој дел од светот живеат.

Фондацијата „Бил и Мелинда Гејтс“ почна со собирање донации за ГАВИ Ковакс механизмот во јуни, а досега обезбеди 156 милиони долари.

Коронавирус