недела, 7. март 2021. Вести денес: 1
home Вести

Фајзер ја тестира својата вакцина за можна употреба кај деца

Фајзер ја тестира својата вакцина за можна употреба кај деца

Фајзер заврши со пријавување на деца на возраст од 12 до 15 години за студија за тестирање на вакцината против Ковид-19, со оглед на тоа што американскиот производител на лекови сака да ја прошири употребата на вакцината меѓу различни возрасни групи.

Студијата, која е направена во октомври, опфаќа повеќе од 2.000 учесници, се вели во соопштението на „Фајзер“.

Вакцините на Фајзер и Модерна, кои се користат во САД, сè уште не се достапни за употреба кај деца поради недоволни податоци од истражување. Имено, децата ретко имаат сериозни симптоми на Ковид-19, но сепак можат да го шират вирусот.

Минатиот месец, Модерна исто така почна студија за тестирање на вакцината кај адолесценти на возраст од 12 до 18 години.

Коронавирус