понеделник, 18. октомври 2021. Вести денес: 11
home Вести

Евростат: Англискиот е најчесто изучуван јазик во ЕУ- еве кој следува по него

Евростат: Англискиот е најчесто изучуван јазик во ЕУ- еве кој следува по него

Познавањето странски јазици е суштинска алатка за културна размена. Надалеку е познато дека таквите вештини се бараат и промовираат на многу работни места и можат да ја олеснат комуникацијата во неколку други контексти, објави Евростат.

Во 2019 година, 59 отсто од средношколците студирале два или повеќе странски јазици во ЕУ. Во земјите на ЕУ, сите средношколци учеле два или повеќе странски јазици во Луксембург и Франција.

Естонија, Романија, Чешка и Финска, исто така, имаат голем дел од учениците кои учат два или повеќе јазици (99 отсто), потоа Словачка (98 отсто), Хрватска (95 отсто) и Словенија (92 отсто).

Во Грција, само еден отсто од средношколците учеле два или повеќе странски јазици во 2019 година.

Низок процент на изучени јазици е регистриран и во Португалија (шест отсто), Ирска (12 отсто), Италија (25 отсто) и Шпанија (27 отсто). Во 2019 година, англискиот јазик е најчесто изучуваниот странски јазик во средните училишта во ЕУ – 96 отсто.

Шпанскиот е на второ место (26 отсто), потоа францускиот (22 отсто), германскиот (20 отсто) и италијанскиот јазик (три отсто).

Покрај тоа, рускиот, кој е јазик надвор од ЕУ, се изучува и во земјите од Унијата (три отсто), особено во Естонија (68 отсто) и Летонија (57 отсто), потоа Литванија (30 отсто) и Бугарија (24 отсто).

Локални избори 2021