петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 167
home Вести

Европски штрајк во „Рајанер“ на 28 септември- еве ги барањата на стјуардите и стјуардесите

Европски штрајк во „Рајанер“ на 28 септември- еве ги барањата на стјуардите и стјуардесите

Белгиските медиуми, повикувајќи се на синдикални извори, најавуваат дека стјуардите и стјуардесите во „Рајанер“ одново ќе штрајкуваат во повеќе европски земји на 28 септември.

Информацијата ќе биде потврдена на 13 септември на прес-конференција на синдикатите, тврдат медиумите.

Се очекува ова да биде најголемиот европски штрајк во компанијата, бидејќи во него ќе учествува персоналот од Белгија, Португалија, Италија, Шпанија и од Холандија.

Барањата се истите како и досега – „Рајанер“ да ги применува националните законодавства за работните договори. Сега, вработените во „Рајанер“ добиваат ирски договори за работа, кои носат понизок степен на социјална заштита од повеќето други европски земји.

Засега само кабинскиот екипаж најавува штрајк, но не е исклучено да им се придружат пилотите.