сабота, 19. ноември 2022. Вести денес: 129
home Вести

Европската комисија предлага нови лични карти

Европската комисија предлага нови лични карти

Европската комисија предложи личните карти на државјаните на Европската унија во чипот да содржат биометриски податоци, отисоци од прсти и приказ на лицето, како една од мерките кои треба дополнително да ги отежнат евентуалните криминални активности.

ЕК проценува дека околу 80 милиони Европејци имаат лични карти без биометриски податоци.

Утврдувањето заеднички безбедносни стандарди на ниво на ЕУ би помогнало при сузбивањето на фалсификувањето документи, со кои терористите и криминалците често влегуваат во ЕУ од трети земји.

Старите документи треба да бидат заменети најдоцна во рок од пет години, односно за две години на оние кои се без биометриски податоци.

Коронавирус