четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 177
home Вести

Евакуирани планинари кои дошле да го видат вулканот во Исланд

Евакуирани планинари кои дошле да го видат вулканот во Исланд

Пареа и лава полчнае повторно да излегуваат од исландскиот вулкан кој минатиот месец се активираше поради што стотина планинари морале да бидат евакуирани.

Новата пукнатина на вулканот, која е забележана од хеликоптер за надгледување, е долга околу 500 метри и се наоѓа на околу еден километар од местото каде се случила ерупцијата.

Исландското Министерство за вонредни ситуации наредило итна евакуација на подрачјето, но нагласува дека не постои опасност по животот на луѓето бидејќи се наоѓа далеку од патеките за планинарење.

Исландската метеоролошка служба истакнала дека вулканската активност не би требало да ги оштети патиштата околи аеродромот кој се наоѓа во близина.

Коронавирус