вторник, 1. декември 2020. Вести денес: 203
home Вести

ЕУ го договори буџетот за 2020 година

ЕУ го договори буџетот за 2020 година

Европскиот Совет и Европскиот Парламент постигнаа договор за буџетот на блокот за 2020 година, а тука се додадени и средствата за Западен Балкан. Вкупните обврски се утврдени на 168 милијарди евра, што претставува зголемување од 1,5% во однос на минатогодишниот буџет. Во меѓувреме, претпристапните фондови за Турција се намалија за 85 милиони евра, но се предвидува поголемо финансирање за земјите од Западен Балкан.

Приоритетни области на кои се фокусира новиот буџет се напорите за климатски промени, создавање работни места, зајакнување на безбедноста и управување на предизвиците со мигрантите. Парламентот и Советот сега имаат 14 дена официјално да го одобрат постигнатиот договор.

Коронавирус