недела, 9. мај 2021. Вести денес: 114
home Вести

Ерупција на вулкан во Јапонија

Ерупција на вулкан во Јапонија

Вулканот на југозападниот јапонски остров Кучиноерабу денеска се активира, соопшти Метеоролошката агенција на Јапонија, но нема информации за евентуални жртви.

Пирокластични текови, односно брзи текови од мешавина на топли гасови и карпи, кои првпат биле забележани таму од 29 јануари минатата година, достигнале и до 900 метри југозападно од кратерот на планината Шинтаке.

Пепел и чад се издигаат на надморска височина од околу 7.000 метри по ерупцијата, пренесе јапонската агенција Кјодо.

Карпите летале на околу 600 метри од кратерот, а на сила и натаму е предупредување од трето ниво, на скала од пет, што значи забрана за искачување на планината.

Агенцијата предупреди дека вулканот може да исфрли големи камења, како и пирокластични текови во радиус од два километри, додавајќи дека вулканската пепел и малите карпи можат да летаат. Островот Кучиноерабу, околу 130 километри југозападно од градот Кагошима, опфаќа 36 километри квадратни и имаше сто жители во декември минатата година.

Во мај 2015 година сите жители од островот, 137, беа евакуирани поради експлозивна ерупција на вулканот. Поголем број од нив се вратија во јуни 2016 година, кога беше укината наредбата за евакуација за сите подрачја на островот.

Коронавирус