понеделник, 18. јануари 2021. Вести денес: 87
home Вести

ЕПП најбројна во Европскиот Парламент

ЕПП најбројна во Европскиот Парламент

Двете најголеми групи во Европскиот парламент, Европската народна партија и Социјалдемократите, иако изгубија одреден број места, остануваат најбројни во ЕП, со значителен пораст на мандатите на Зелените и Либералдемократите, покажуваат најновите резултати од европските избори.

Според најновите податоци, гласале 50,5 отсто од гласачите, што е најголем одзив во изминатите две децении.

Европските избори оваа година со такава излезност на територијата на цела ЕУ со Велика Британија, покажаа промена во трендот на постојан пад на одѕивот на гласачите во ЕУ.

На крајот на изборната ноќ, проекцијата за распределба на места во новиот Европски парламент, која се базира на комбинирани резултати, прелиминарни резултати и неколку излезни анкети, покажуваат дека Европската народна партија добила 178 места, социјалистите и демократите 152, Либералната алијанса и демократите плус три национални партии 108, Зелените 67, Европски конзервативци и реформисти 61, Европа на нации и слобода 55, Европа на слобода и директна демократија (Движење 5 ѕвезди + партија за брегзит) 53, Европската обединета левица / Северна зелена левица 39, Независни парламентарци седум и други 31.

 

Коронавирус