недела, 5. декември 2021. Вести денес: 41
home Вести

ЕМА: Засилувачка доза на вакцината Фајзер најрано 6 месеци по втората доза

ЕМА: Засилувачка доза на вакцината Фајзер најрано 6 месеци по втората доза

Европската агенција за лекови заклучи дека третата, засилена доза на вакцина Фајзер / Бионтек може да се стави најмалку шест месеци по втората доза за лица над 18 години, пишува Танјуг.

ЕМА проценува дека податоците за вакцината Фајзер / Бионтек покажуваат зголемување на нивото на антитела кога засилувачката доза се дава приближно шест месеци по втората доза кај луѓе на возраст од 18 до 55 години.

Во исто време, ЕМА наведува дека е важно „да се направи разлика помеѓу дополнителна доза за лица со ослабен имунолошки систем и зголемени дози за луѓе со нормален имунолошки систем“, т.н. засилувачки дози.

Дополнителна доза на вакцини против коронавирус „Фајзер“ и „Модерна“ може да се дадат на луѓе со сериозно ослабен имунолошки систем најмалку 28 дена по втората доза.

Се додава дека официјални препораки за употреба на засилувачки дози може да се издадат на национално ниво, земајќи ги предвид податоците за ефикасноста и ограничените податоци за безбедноста.

Ризикот од воспалителни срцеви заболувања или други многу ретки несакани ефекти по засилувачки дози не е познат и внимателно се следи, заклучува ЕМА.

Коронавирус