петок, 24. јуни 2022. Вести денес: 0
home Вести

ЕМА го доби барањето за условно одобрување на вакцината на Оксфорд/АстраЗенека во ЕУ

ЕМА го доби барањето за условно одобрување на вакцината на Оксфорд/АстраЗенека во ЕУ

Европската агенција за лекови (ЕМА) доби барање за условно одобрување за употреба на вакцината против Ковид-19, што ја изработија компанијата „АстраЗенека“ и Универзитетот Оксфорд.

ЕМА наведува дека проценката на вакцината ќе се изврши со забрзано темпо и дека мислењето за ставање во промет може да биде издадено до 29 јануари, под услов доставените податоци за квалитетот, безбедноста и ефикасноста на вакцината да се доволни и целосни.

ЕМА објаснува дека вакцината на „АстраЗенека“ се состои од друг вирус од семејството аденовируси, што е модифициран да содржи ген SARS-CoV-2, кој откако ќе се достави до организмот, предизвикува имунолошкиот систем да се брани природно и да произведува антитела.

Доколку вакцинираната личност подоцна дојде во контакт со САРС-CoV-2, имунолошкиот систем ќе го препознае вирусот и ќе биде подготвен да го нападне, убие вирусот, спречи да влезе во клетките и да ги уништи веќе заразените ќелии, наведуваат во ЕМА.

Коронавирус