недела, 17. октомври 2021. Вести денес: 105
home Вести

ЕК предлага следната недела да се отворат границите на ЕУ

ЕК предлага следната недела да се отворат границите на ЕУ

Европска комисија денеска презентираше дополнителни препораки за отворање на граници следната недела. Границите на Европска Унија беа затворени кон средината на март како мерка против пандемијата со Ковид-19.

ЕК препорачува внатрешните граници на ЕУ да бидат отворени до 15 јуни и надворешните граници на Европа да останат затворени за патувања до крајот на месецот.

Според ЕК за сега не е можно целосно да се отворат надворешните граници поради различната епидемиолошка состојба во светот.

ЕК предлага да се утврди заедничка листа на „безбедни“ земји, заснована врз јасни индикатори и податоци од Светската здравствена организација.

Коронавирус