петок, 30. септември 2022. Вести денес: 0
home Вести

ЕК повика шест членки да ги отворат границите

ЕК повика шест членки да ги отворат границите

Европската комисија предупреди шест нејзини членки да укинат некои од нивните актуелни ограничувања и други мерки против коронавирусот, бидејќи со нив тие го попречуваат слободното движење на луѓето и стоките повеќе отколку што е потребно.

Европската комисија испратила писмо до шест земји членки – Белгија, Данска, Финска, Шведска, Германија и Унгарија, со кое ги повикува да овозможат слободно движење на граѓаните на Европската унија на нивната територија.

„Веруваме дека целта кон која Германија оправдано тежнееше – заштитата на јавното здравје за време на пандемијата, може да се постигне со помалку ограничувачки мерки“, напиша Европската комисија во писмото испратено до германскиот амбасадор во Брисел, Мајкл Клаус и амбасадорите на другите пет земји.

Во писмото се нагласува дека мерките на овие земји се „непропорционални и неоправдани“.

Владите на Белгија, Германија, Унгарија, Шведска, Данска и Финска имаат рок од десет дена да и одговорат на Комисијата. Според законот на Европската унија, доколку земјите-членки не ги преземат потребните чекори, Комисијата може да преземе правни мерки против нив.

Во писмото до амбасадорот Клаус, Комисијата го отвора и прашањето за граничната контрола што Германија ја има со Чешка и Словачка, бидејќи двете земји од германските власти се оцени како „подрачја што загрижуваат“.

Коронавирус