среда, 27. октомври 2021. Вести денес: 214
home Вести

Една трансакција со биткоини ја уништува планетата како два Ајфона во ѓубре

Една трансакција со биткоини ја уништува планетата како два Ајфона во ѓубре

Само една нова трансакција со биткоин генерира идентична количина електронски отпад како и фрлање два iPhone во корпа, покажа анализата спроведена од економисти од Холандската централна банка и Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ).

Додека јаглеродниот отпечаток (вкупната количина на емисии на стакленички гасови) на биткоин е добро проучен, помалку внимание се посветува на огромната конфузија што ја предизвика оваа криптовалута во областа на производството на компјутерски хардвер, пишува Гардијан.

Специјализираните компјутерски чипови ASIC се продаваат со единствена цел – да се изврши алгоритам кој ја штити биткоинската мрежа, процес наречен рударење. Но, бидејќи само најновите чипови се доволно енергетски ефикасни за да овозможат профитабилно рударење, оние кои сакаат да бидат успешни и ефикасни мора постојано да ги заменуваат своите чипови со нови, помоќни модели.

“Животниот век на уредот за рударење на биткоин останува ограничен на само 1,29 години“, велат истражувачите Алекс де Врис и Кристијан Стол во растечкиот проблем со е-отпадот на Биткоин, објавен во списанието Ресурси, конзервација и рециклирање.

“Како резултат на тоа, проценуваме дека целата биткоин мрежа во моментов поминува низ 30,7 метрички килотони опрема годишно. Овој број е споредлив со количеството отпад од мала ИТ и телекомуникациска опрема произведени од земја како Холандија“, објаснуваат авторите на истражувањето.

Во текот на 2020 година, мрежата на биткоин обработи 112,5 милиони трансакции (во споредба со 539 милијарди трансакции обработени од традиционалните даватели на услуги за плаќање во 2019 година).

Според економистите, тоа значи дека секоја поединечна трансакција „изнесува најмалку 272 грама е-отпад“. Ова се грубо два помали Ајфони како моделот „12 мини“.

Има толку многу електронски отпад од најпознатата криптовалута бидејќи, за разлика од повеќето компјутерски хардвери, ASIC чиповите освен рударење на биткоин немаат друга „задача“, и доколку не можат да се користат за исплатливо ископување биткоин, тие немаат апсолутно никаква цел подоцна.

Теоретски е можно овие уреди повторно да бидат корисни доколку цените на биткоинот нагло растат и ги зголемат приходите од рударењето, нагласуваат авторите на студијата.

“Сепак, постојат неколку фактори кои генерално спречуваат значително продолжување на животот на рударските уреди“, додаваат Де Врис и Стол.

Складирањето на хардвер за рударење чини многу, а колку подолго останува опремата, толку е помала веројатноста дека некогаш ќе биде попрофитабилна.

Растот на вредностите на криптовалутите е придружен со количината на е-отпад.

Авторите на експертскиот труд исто така предупредуваат дека проблемот со електронскиот отпад најверојатно ќе расте дополнително доколку цената на биткоинот продолжи да се движи нагоре, бидејќи тоа ќе поттикне понатамошни инвестиции и замена на чиповите ASIC.

Ако некој се обиде да го намали проблемот со е-отпад, се заклучува во написот, би требало да се замени процесот на рударство биткоин со „одржлива алтернатива“.

Етер, наследникот на биткоинот, во мај објави дека планира да премине во поодржлива варијанта во рок од неколку месеци, што се уште не се случило.

Другите крипто -валути досега беа помалку успешни во ограничувањето на нивниот еколошки отпечаток.

Локални избори 2021