понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 178
home Вести

Една година по прележување ковид-19 постои ризик од срцеви заболувања, покажало најново истражување

Една година по прележување ковид-19 постои ризик од срцеви заболувања, покажало најново истражување

Една година по прележување ковид-19 постои ризик од срцеви заболувања, покажало најново истражување кое го пренесе „Блумберг“. Ризикот може да се јави дури и кај луѓето кои никогаш не биле болни до степен да бараат хоспитализација, а по корона вирусот се во опасност да развијат срцева слабост и згрутчувања на крвта.

Срцевите болести и мозочниот удар се веќе главни причини за смрт во светот. Зголемената веројатност за смртоносни срцеви компликации кај преживеаните од Ковид, кои ги има во стотици милиони на глобално ниво, ќе придонесе за ужас, покажува студијата, која се размислува да биде објавена во списанието „Nature“.

Владите и здравствените системи мора да се разбудат со реалноста дека Ковид ќе фрли висока сенка во форма на долг Ковид и ќе има катастрофални последици. Загрижен сум дека ова не го сфаќаме доволно сериозно, вели Зијад Ал-Али, директор на клиничкиот епидемиолошки центар во системот за здравствена заштита на ветераните Сент Луис во Мисури, кој го предводеше истражувањето.

Шансите за срцев, мозочен удар, или други кардиоваскуларни проблеми во првите 12 месеци од заздравувањето од Ковид – 19, се зголемуваат со сериозна почетна болест, откриваат истражувачите. Тие ги споредија ризиците од срцеви компликации на 151.195 луѓе кои преживеаа Ковид – 19.

Тие откриле дека позитивните на Ковид – 19 кои не биле хоспитализирани имаат 39% зголемен ризик од развој на срцева слабост и 2,2 пати зголемен ризик од потенцијално смртоносено згрутчување на крвта во следната година, во споредба со некој кој не ја развил болеста. Тоа функционира до дополнителни 5,8 случаи на срцева слабост и 2,8 случаи на белодробна емболија на секои 1.000 пациенти со Ковид кои никогаш не биле хоспитализирани.

Коронавирус