понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 41
home Вести

Двојно зголемено протерувањето на мигрантите од Австрија во Словенија

Двојно зголемено протерувањето на мигрантите од Австрија во Словенија

Австрија оваа година протера двојно повеќе мигранти кои илегално ја минале границата од Словенија, отколку во 2019 година.

Во првите девет месеци, Словенија презеде 134 илегални мигранти од Австрија. Во споредба со минатата година, 66 мигранти беа протерани во истиот лани, а 81 во целата измината година.

Словенија ги објаснува овие бројки со растот на илегалната миграција, како и зголемената контрола на заедничката граница.

Австрија ги враќа илегалците во Словенија врз основа на билатерален договор за преземање луѓе на заедничката граница.

Со тој договор, во 1993 година, двете земји се обврзаа да преземат државјани на трети земји кои нелегално преминуваа од една во друга земја.

Коронавирус