петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Думата го усвои законот за зголемување на старосната граница за пензионирање

Думата го усвои законот за зголемување на старосната граница за пензионирање

Предлог-законот со кој се зголемува старосната граница за пензионирање во Русија го помина третото завршно читање во Думата.

Според предлог-законот старосната граница за пензионирање се зголемува за пет година, на 65 години за мажите и на 60 години за жените.

За да се озакони предлогот потребно е да биде изгласан во Горниот дом од рускиот Парламетн и да го потпише претседателот Владимир Путин.

Предлог законот предизвика масовни протести ширум Русија поради што Путин побара да се ублажат реформите на пензискиот систем.

Коронавирус