недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 105
home Вести

Дополнителни 25 милијарди од буџетот за италијанската економија

Дополнителни 25 милијарди од буџетот за италијанската економија

 Италијанската Влада усвои пакет мерки за помош на економијата во висина од 25 милијарди евра, со цел да ги ублажи негативните влијаниа од епидемијата со новиот коронавирус.

Според италијанскиот премиер Џузепе Конте, средствата ќе бидат наменети за самовработените лица и за загрозените семејства. Исто така предвидени се најмалку 10 милијарди евра за помош за исплаќање на плати. Додека јавното здраваство ќе добие повеќе милијарди помош.

Конте посочи дека дури и новиот пакет мерки нема да биде доволен и оти треба да се пронајдат нови средства.

Во Италија речиси 2.000 лица починаа од новиот коронавирус. Од друга страна, Италија е земја-членка на Европска Унија со голем јавен долг. Европска комисија повеќе пати ја критикуваше Италија поради дефицитот.

Коронавирус