четврток, 9. февруари 2023. Вести денес: 94
home Вести

До крајот на 2020 година ќе биде отворен четврти граничен премин меѓу Бугарија и Македонија

До крајот на 2020 година ќе биде отворен четврти граничен премин меѓу Бугарија и Македонија

До крајот на 2020 година се очекува да биде готов патот кон граничниот премин „Клепало” меѓу Бугарија и Република Македонија, најави синоќа, за време на парламентарната контрола бугарскиот министер за регионален развој и јавни работи Николај Нанков.

– Од македонска страна делница е подготвна, но има потреба од поправка, за што се веќе преземени ангажмани изјави министерот и изрази надеж дека до крајот на 2020 година или почетокот на 2021 година да биде отворен нов – четврти, граничен премин со Македонија.

Транспортната врска до контролниот пункт е околу 30 километри, а патот не е поправен повеќе од 30 години. Побарана е изработка на технолошки проект за поправка на првите 16 километри од патот и според првичната оценка, поправката ќе чини околу 10 милиони лева (пет милиони евра)

Поправката на делницата ќе започне оваа година и се очекува да заврши во текот на годината, За останатиот дел од трасата се предвидува делумна реконструкција и нова градба, бидејќи има делница без пат со асфалтна подлога, изјави бугарскиот министер и прецизираше дека е потребен нов технички проект, кој ќе биде ставен во буџетот за 2019 година.

МИА

Најнови вести