понеделник, 23. ноември 2020. Вести денес: 124
home Вести

Девет прогнози за светот по ковид-19

Девет прогнози за светот по ковид-19

Бидејќи бранот на ковид-19 патува низ целиот свет, тој го принудува човештвото да се насочи кон иновации и да го промени начинот на кој работиме и живееме.

Предноста, во споредба со моменталната состојба, е што луѓето и компаниите ќе бидат поотпорни во светот по ковид-19.

Погледнете ги деветте предвидувања на „Forbes“ за тоа како би можел светот да изгледа по пандемијата.

1. Повеќе безконтакти интерфејси и комуникација

Имаше време, не толку одамна, кога бевме импресионирани од екраните за допир и сè што тие ни дадоа можност да направиме. Сепак, ковид-19 ги ​​натера повеќето од нас да бидат претпазливи при допирот на било која површина што може да се искористи за пренесување на болеста, така што во светот во пост-коронавирусот, очекуваме да има помалку екрани на допир и повеќе говорен интерфејс и поврзување со машинска визија.

Пред пандемијата, бевме сведоци на достапноста на безконтактно плаќање преку мобилни уреди. Сепак, можностите за плаќање за стоки и услуги без физички контакт сега веројатно ќе стапат на сила. Очекувајте на растот интерфејси на гласовно и машинско гледање за да се ограничи физичкиот контакт.

2. Засилена дигитална инфраструктура

Ковид-19 ги ​​натера луѓето да се прилагодат на работа од дома и изолацијата. Тоа беше приндуа за барање дигитални решенија за состаноци, настава, обуки и многу други активности, што им овозможи на многумина да ја видат можноста да ги продолжат овие можности надвор од кризата со ковид-19.

Некои луѓе се свесни дека патувањето во друга земја само за состанок не е секогаш важно и дека видео повиците можат да бидат ефективни за секаков вид состаноци. Децата исто така можат да прават многу домашни задачи од далечина, како што се часовите за музичките инструменти.

3. Подобар мониторин со употреба на „Интернет на нештата“ и големи збирки на податоци

Ја гледаме моќта на податоците на пандемијата во реално време. Лекциите што ги добиваме од ова искуство ќе нè информираат како да ги следиме идните пандемии користејќи го „Интернетот на нештата“ и големи збирки на податоци.

Националните или глобалните апликации можат да доведат до создавање на подобри системи за рано предупредување преку идентификување на луѓе со симптоми, на пример. „GPS“ податоците тогаш може да се користат за потенцијални контакти со луѓе. Како и да е, сите овие иновации мора да се применуваат во предвид за приватноста.

4. Развој на лекови со помош вештачка интелигенција (АI)

Колку побрзо можеме да создадеме и користиме ефикасен и безбеден лек и вакцини за ковид-19 и идните вируси, толку побрзо ќе бидат ограничени. „АI“ е идеален партнер во развојот на лекови затоа што може да ја забрза и надополнат човечката активност.

Сегашната реалност може да има потреба од употреба на „АI“ во развојот на лекови во иднина.

5. Телемедицина

Со цел да се ограничи сообраќајот кон болниците, лекарите може да започнат со консултации со видео консултации. Некои американски даватели на здравствени услуги го пробаа ова пред ковид-19, но сега интересот расте бидејќи се наметнува социјална дистанца во сите области.

6. Зголемено онлајн купување

Иако имаше многу компании кои мислеа дека веќе го сфатиле кодот за купување преку Интернет, ковид-19 вршеше притисок врз системите како никогаш досега, при што повеќето купуваа преку Интернет. Бизнисите што не нудеа можности за купување преку Интернет беа во опасност од финансиско уништување, а оние кои го користат тоа веќе се обидоа да ја зголемат понудата.

Следејќи го ковид-19, компаниите кои бараат да останат конкурентни ќе најдат начини да имаат мрежни услуги, дури и ако ги чуваат своите физички продавници. Ќе има и подобрувања во логистиката и системите за испорака за да се исполни напливот на побарувачката.

7. Се повеќе ќе се разгледува употребата на роботите

Роботите не се подложни на вируси. Без разлика дали се користи за испорака на храна, или во здравството, или во фабричкото производство, компаниите се свесни за тоа како роботите би можеле да нè поддржат денес и да играат важна улога во светот по ковид-19 или за време на идна пандемија.

8. Повеќе дигитални настани

Организаторите и учесниците во разни настани за посетеност беа принудени да се префрлат на дигитални алтернативи, но беа свесни дека и во двата случаи има предности и недостатоци. „Forbes“ не очекува овие настани да бидат целосно заменети по ковид-19, но тие веруваат дека организаторите ќе дојдат до начини на кои дигиталните аспекти можат да ги надополнат настаните со лично присуство.

Во изданието се предвидува нагло зголемување на бројот на хибридни настани, во кои дел од настанот ќе има присутни, а другиот дел ќе биде дигитален.

9. Раст на е-спортот

Спортските настани, организации и навивачи мораа да се соочат со одложувањето или откажувањето на целите сезони во нивниот омилен спорт заради ковид-19. Сепак, е-спортот напредува.

Сега има дури и електронска верзија на Ф1, и иако не е иста како традиционалната трка, таа обезбедува одреден број на фанови. За разлика од традиционалните спортови, е-спортот лесно може да се пренесува преку Интернет. Како и другите настани, „Forbes“ предвидува повеќе хибридно покривање на спортските настани.

Ковид-19 во моментов врши притисок врз нашите системи и трпеливоста, но исто така ја гради нашата еластичност и ни овозможува да развиваме нови и иновативни решенија кога ќе биде потребно.

Во светот по ковид-19, „Forbes“ предвидува дека луѓето ќе ги научат своите лекции од она што се случува сега, и тоа ќе го направи светот подобро место. Како вие гледате на иднина?

Коронавирус