петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 167
home Вести

Десната опозиција победи на изборите за сенатори во Горниот дом на чешкиот Парламент

Десната опозиција победи на изборите за сенатори во Горниот дом на чешкиот Парламент

Десната опозиција победи на вториот круг од изборите за сенатори во Чешка, што опфаќа една третина од местата во Горниот дом на Парламентот.

Владејачките партии претрпеа пораз откако гласачите најголем број гласови дадоа на десничарските движења на опозицијата, „Градоначалници и независни“ (СТАН) и Граѓанско-демократската партија, формирана од поранешниот претседател Вацлав Клаус.

На изборите требаше да се утврди кој од 236-те кандидати ќе ги заземат 27-те (од 81) отворени места во чешкиот Сенат. Само двајца десничарски политичари беа избрани во првиот круг од изборите пред една недела, кои имаа над 50 отсто од гласовите.

Според податоците на Чешката служба за статистика, по пребројувањето на 99,91 отсто од гласовите на избирачите, Граѓанската демократска партија е апсолутен лидер. Десет нејзини претставници ќе влезат во Горниот дом на Парламентот, со што нивната парламентарна група ќе има 16 сенатори. Групата на партијата СТАН има пет нови членови. Со вкупно 17 сенатори, таа ќе биде најголема во Горниот дом и ќе може да назначи свој претставник за претседател на Сенатот.

Владејачките партии добија само по едно сенаторско место и ќе имаат 20 места во Сенатот. Комунистичката партија на Чешка и Моравија не доби ниту едно место и првпат од 1996 година нема да има свои претставници во Горниот дом на Парламентот на Чешка.