понеделник, 19. октомври 2020. Вести денес: 119
home Вести

Децата над 12 години треба да носат заштитни маски

Децата над 12 години треба да носат заштитни маски

Децата од 12 години па нагоре, треба да носат маски за лице секаде каде што и возрасните ги носат, соопшти Агенцијата на ООН за здравје и права на децата во упатствата кои ги подготвени до властите.

Светската здравствена организација (СЗО) и Фондот за деца на ООН (УНИЦЕФ) не препорачуваат децата на возраст од 6 до 11 години да носат маски, но велат дека треба да се земат во предвид областите со интензивна стапка на пренесување на вируси и во посебни прилики како што се училиштата, јави ДПА.

Експертите кои го подготвија упатството сметаат дека постојат ситуации кога маските можат значително да влијаат врз процесот на учење и да имаат негативно влијание врз училишните активности.

Помладите деца не треба да носат маски, затоа што не можат сами правилно да ги ставаат и вадат, се наведува во документот што беше објавен во петокот.

Коронавирус