понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 133
home Вести

Дали се ближи крај на пандемијата ? Израелците објавија дека имаат лек против коронавирусот

Дали се ближи крај на пандемијата ? Израелците објавија дека имаат лек против коронавирусот

Првата фаза на тестирање на иновативен лек против коронавирус е успешно завршена во израелската болница Ичилов, објави Министерството за надворешни работи на Израел.

Лекот наречен “EXO-CD24” се применува така што пациентот го вдишува директно во белите дробови неколку минути еднаш на ден во период од пет дена и со тоа го прекинува т.н. цитокинска бура предизвикана од корона вирусот.

Цитокинската бура е опасна по живот, системски воспалителен процес што резултира со прекумерна реакција на имунитетниот систем на организмот, што може да биде предизвикано од разни патогени, вируси, бактерии, но и автоимуни болести.

Од 30 пациенти кои биле во умерена до тешка состојба, 29 се отпуштени од болницата за 3-5 дена. Последниот пациент исто така се опоравил, но му требало многу време.

Коронавирус предизвикува симптоми во две клучни фази. Првата фаза предизвикува симптоми слични на грип и не бара специфичен третман. Втората фаза се јавува кај 5-7 проценти од пациентите, обично кај оние кои се во категории на ризик и тие се карактеризираат со прекумерна активност на имунолошкиот систем.

Досега, и покрај бесконечните напори, не се покажа дека ниту еден лек е ефикасен во лекувањето на коронавирусот, се вели во соопштението.

– Дури и ако вакцините го сторат својот дел од задачата, дури и да нема нови мутации, коронавирусот сепак ќе остане со нас на еден или друг начин. Затоа го развивме овој уникатен лек: EXO-CD24. Ова е настан без преседан. Поминаа околу шест месеци откако го направивме концептот за лекот и технологијата беше измислена сè додека не беше први тестирана на луѓе во првата клиничка фаза – рече професорот Надир Арбер, еден од најистакнатите болнички лекари и истражувачи кои работеа на овој дрога.

„ЕКСО-ЦД24“ е иновативен лек развиен во лабораторијата на професорот Надир Арбер во медицинскиот центар Сораски во Тел Авив. Лекот е наменет за пациенти во умерена до критична состојба, со цел да се спречи нивното влошување во потешка состојба.

ЕУРО 2020

Македонија