вторник, 15. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Дали нѝ се заканува поголема катастрофа од коронавирусот? Истражувањата укажуваат на нови, катастрофални услови на Земјата

Дали нѝ се заканува поголема катастрофа од коронавирусот? Истражувањата укажуваат на нови, катастрофални услови на Земјата

Ова ќе резултира со катастрофални, нови услови за поголемиот број животи на Земјата, пишува новинарот и климатски активист Бен Си на Твитер.

Според сателитските снимки, арктичкиот морски лед би можел да исчезне околу 2029 година, што ќе предизвика страшно забрзување на глобалното загревање и изненадна дестабилизација на глобалната клима.

Ова ќе резултира со катастрофални, нови услови за поголемиот број животи на Земјата, пишува новинарот и климатски активист Бен Си на Твитер. Иако климатските модели покажуваат дека Арктикот во текот на летото од 2023 до 2049 година ќе биде без лед (при што една проекција ја најавува 2034 како најверојатна), научниците забележале дека сателитските снимки сугерираат дека тоа би можело да се случи и пред тие предвидувања.

Уште едно неодамнешно истражување потврдува дека летното исчезнување на арктичкиот морски лед е предвидено за помеѓу 2020 и 2049 година.

“До крајот на векот па понатаму ќе биде тешко да се размислува на нешто што е глобално поважно”, велат научниците.

Арктикот кое е место на најбрзо загревање на Земјата, веќе влегол во состојба без преседан која “ѝ се заканува на глобалната климатска стабилност”. Загубата на летниот арктички морски лед ги зголемува силните и многу опасни повратни информации за леденото море. Еднаш кога ледот ќе исчезне, Арктичкиот океан ќе апсорбира поголема топлина од атмосферата, што само ќе ја влоши нашата клима.

ЕУРО 2020

Македонија