четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 131
home Вести

„Црвената плажа“ изгледа волшебно, но на неа нема пливање: Нереалните сцени привлекуваат реки туристи (ФОТО)

„Црвената плажа“ изгледа волшебно, но на неа нема пливање: Нереалните сцени привлекуваат реки туристи (ФОТО)

Лиаонинг, североисточна провинција Кина, е многу популарна туристичка дестинација за време на есента, поради природниот феномен на реката Шуангтаизи.

Панчин е најголемото и најдобро зачувано црвено мочуриште во светот, кое уште се нарекува и „црвена плажа“. Се населуваат бројни видови животни и растенија, а нејзината необична боја потекнува од годишното растение на крајбрежниот врв, кое се населува на целата област, пишува ЦДМ.

Оваа интересна фабрика претвора дури 130 квадратни километри мочуриште во „тепих“ од црвени нијанси за време на есента.

Високата соленост на мочурливата почва совршено одговара на крајбрежниот врв. На растенијата не им пречат 260 видови птици или 399 други видови животни за кои мочуриштето претставува дом.

Иако поголемиот дел од црвената плажа е строго зачувана и затворена за јавноста, помал дел од мочуриштето е достапен за туристите, кои секоја есен пристигнуваат таму за да уживаат во фантастично прекрасната глетка.

Коронавирус