недела, 28. мај 2023. Вести денес: 70
home Вести

Членките на НАТО ги зголемуваат воените буџети

Членките на НАТО ги зголемуваат воените буџети

Државите членки на НАТО веќе трета година по ред зголемуваат издвојувања за одбрана, но и понатаму, кај голем дел од нив тоа е под зацртаната цел од два отсто БДП, покажува годишната анализа објавена од Алијансата.

Според извештајот, лани Велика Британија. Полска, Грција и Естонија ја исполниле или надминале целта од два отсто БДП, наменети за одбрана. Оваа година според најавите, се очекува во тој клуб да влезат Летонија, Литванија и Романија.

Кога се гледа по глава на жител, Хрватска за одбрана во 2016 година издвојувала 178 долари, а во 2017 – 190 долари. Помалку од неа издвојуваат Албанија, 54 долари, Црна Гора 123 долари, Бугарија 128 долари и Унгарија 165 долари. Најмногу издвојуваат САД – 1.896 долари, потоа Норвешка 1.481 долар, Велика Британија 896 долари, Франција 760 долари.

Вкупно, Европските членки на НАТО и Канада за одбрана во 2017 година издвојувале 1,45 отсто БДП, а САД 3,57 отсто.