петок, 26. ноември 2021. Вести денес: 152
home Вести

ЧЕРНОБИЛ ДЕНЕС: Кој живее во забранетата зона 33 години по катастрофата (ФОТО)

ЧЕРНОБИЛ ДЕНЕС: Кој живее во забранетата зона 33 години по катастрофата (ФОТО)

За повеќето, Чернобил денес претставува една руина која некогаш била град со околу 14.000 жители, иако ова место некогаш било многу важно трговско и индустриско седиште на речниот пат помеѓу Балтикот и Црното Море.

Овој град се наоѓа на само 15 километри од познатата Ленинска нуклеарна централа, каде што во 1986 година имаше катастрофа во реакторот број четири. Сепак, малкумина знаат дека градот Припјат поминал уште полошо, бидејќи во него имало околу 50.000 жители, од кои повеќето биле вработени во фабриката. Поради катастрофата околу 100.000 луѓе биле принудени да ги напуштат своите домови.

Денес тоа се напуштени градови. Становите, базените, болниците и другите објекти се оставени да изгнијат, а граѓаните по несреќата можеле да понесат само куфер со документи, книги и облека што не биле контаминирани.

На почетокот на 21 век зградите и становите биле целосно ограбени, а се краделе дури и ве-це шолјите, по што становите се наполниле со вода, па не е невообичаено да се види како дрво расте низ покривот на куќата или во самата куќа.

Живот во „смртоносната шума“

Радијацијата во боровата шума покрај електраната била толкава што стеблата веднаш се исушиле, а скоро сите животни загинале. Било очигледно дека ова подрачје е неприкладно за живот и дека ќе остане мртво намјалку неколку векови со оглед на брзината со која се распаѓаат радиоактивните материи и престануваат да бидат опасни за околината.

Меѓутоа, денес, по 33 години по несреќата, „црвената шума“ се претворила во вистински резерват. Тука сега живеат мечки, волци, рисови, диви свињи, коњи и многу други животни и птици.

Пред 5 години научниците инсталирале 42 видеокамери кои реагираат на движење на живите суштества.
Истражувачите биле изненадени кога откриле дека во шумата сè уште радијацијата е висока, но дека таа скоро и да нема негативно влијание на дивите животни во Чернобил.

Секако постојат некои отстапувања. На пример албино често наоѓаат кај птиците, инсектите се пократки отколку надвор од шумата, а глодарите имаат значително помалку потомоци.

Според збровите на научниците, животните биле многу поотпорни отколку што се очекувало.

За природата тоа е рај на земјата

Бидејќи целата зона беше со години затворена, па човечката нога не смеела да стапне таму, природата почнала самостојно да се развива, а животните непречено влегувале на таа територија. Дури и во тој регион биле префрлени диви коњи од Пржевалски, каде што тие живееле како во рај, објаснува научниот соработник на рускиот институт за радијација и хигиена, Михаил Балонов.

„Поголема е веројатноста дека волците ќе ве изедат отколку да бидете озрачени. Природата неверојатно се развила во тоа подрачје. Таму за природата е рај на земјата. Луѓе нема, а шумите се преубави, реките и езерата се чисти. Покрај тоа и Украинците и Белорусите донеле најразлични видови животни во тој предел и тие досега прилично се развиле. Меѓутоа, волците навистина се опасност, воопшто не се шегувам“, вели тој.

Целата анализа и повеќе фотографии погледнете на СЛОБОДЕН ПЕЧАТ

Коронавирус