недела, 4. декември 2022. Вести денес: 32
home Вести

Британската влада и даде „зелено светло“ на Меј за акција во Сирија

Британската влада и даде „зелено светло“ на Меј за акција во Сирија

Британската Влада и даде „зелено светло“ на премиерката Тереза Меј да им се придружи на САД и на Франција во планирањето на воена операција како одговор на наводниот хемиски напад во Сирија.

Владината седница траела два часа, на која беше поддржан планот на Меј да работи со двата сојузници на „координација на меѓународниот одговор“.

Но, Владата не прецизира време ниту обем на акцијата.

– Кабинетот е согласен со потребата да се преземе акција за да се олеснат хуманитарните проблеми и да го одврати режимот на Асад од понатамошна употреба на хемиско оружје“.

Британската опозиција побара за евентуалната воена акција да се гласа во Парламентот. Премиерката нема законска обврска да го направи тоа иако е вообичаено

Коронавирус